Vad händer i kroppen när vi dricker alkohol?

Alla som har druckit tillräckligt med alkohol för att bli berusad kan säkert berätta om några av symptomen och hur det känns i kroppen. Men betydligt färre kan nog säga vad som faktiskt pågår på insidan. Detta är något vi tänkte titta närmare på nedan.

Fysiologiskt sett är alkohol en drog och den påverkar flera olika delar av kroppen på ett eller annat sätt. Alla har säkert hört talas om en eller annan fördel man kan få av att dricka mindre mängder alkohol. Men i det stora hela väger dessa fördelar inte upp för de många och mycket mer påtagliga nackdelarna av alkholkonsumption.

När vi dricker alkohol frigös dopamin i kroppen, vilket fyller ett antal olika funktioner med är ofta kopplat till hjärnans belöningssystem. Men även endorfiner frigörs och det ger känslor av lycka och lugn. Endorfiner liknas ofta vid effekten av morfin.

Hjärnan påverkas dock även på andra sätt. Det krävs förhållandevis små mängder alkohol för att påverka vår tankeförmånga, minne, omdöme och reaktionsförmåga. Stor konsumtion över lång tid kan dessutom leda till att hjärnan krymper och lider större risk för allehanda sjukdomar.

En väldigt känd riskfaktor kring alkohol är för gravida kvinnor. Det finns ingen gräns alls som anses vara säker för fostret, oavsett vilket stadie av graviditet man befinner sig i. I början anses det dock vara speciellt farligt att dricka. Detta är fallet även innan man ens börjat se tecken på graviditet. Efter oskyddat sex är det därför rekommenderat att använda ett graviditetstest för att säkerställa att detta inte är fallet innan man dricker alkohol.

Många har säkert hört talas om alkohol och dess effekt på levern. Och det är mycket riktigt att alkohol är en vanlig orsak till bland annat skrumplever. Men det är många olika organ i kroppen vars risk för cancer ökar i samband med alkoholkonsuption. Huden, magen, skelettet och till och med blodet påverkas också av alkohol. Och vår infektionsrisk ökar också.

Vår statistik visar även på kopplingar mellan alkohol och depression. Speciellt vid hög alkoholkonsumtion. Alkoholrelaterade fall av självmord utgör så mycket som hälften av alla varje år.

Så oavsett så gäller det att vara försiktigt med alkoholen. För en del så behöver det inte vara något större problem utan det går hur bra som helst att tillsammans emd andra ta sig ett glas vin till maten och någon konjak till kaffet efteråt. Om du tycker själv att alkoholen tar för mycket plats i ditt liv så ska du absoult söka hjälp för detta. Kolla med din vårdcentral om de kan hjälpa dig på något sätt.